Moe-Zdrave.com

С настъпващата пролет и дългоочакваното затопляне е време да извадим запрашените чифтове спортни обувки и да се подготвим за „Новото Аз“. Ех, колко мотивиращо звучи! Ала дали така се чувстват и другите? Надали (поне не все още). Истината е, че за жалост, на немалка част от хората сякаш още им се зимува. Вероятно точно на тях нашите съвети за „Вдъхнови Спортния си Дух Напролет“ ще се окажат най-полезни.

Топ 5 грешки, допускани от начинаещите „маратонци“

  1. Неподходящи обувки за бягане

Запомнете, че липсата на мазоли или болки в стъпалата не означават, че носите идеалните спортни маратонки. Обувките за катерене също са произведени така, че да осигуряват максимално удобство, изолация от влага и мекота при движение, но надали са подходящи за тичане.

За да сте сигурни, че няма да допуснете грешка в избора си на спортни обувки, препоръчваме ви да се разгледате специализираните секции за обувки за тичане и да се запознаете с техните специфики.

Разбира се, при нужда от консултация, обърнете се към търговеца на онлайн магазина или продавач-консултанта във физическите магазини за спортни стоки.

  1. Прекалено сте надъхани

Обули сте новите си спортни маратонки Adidas, Nike или др., и вече нямате търпение да се „разбиете“ в парка. Не го правете или поне, ако често ви се случва, карайте го по-леко.

Една от най-често допусканите грешки от видимо начинаещи бегачи е прекомерният хъс да покрият свои нормативи, за които нямат реалната подготовка.

Вместо да се хвърляте в дълбокото и да се изтощавате до безкрай, започнете с разгряване на тялото и леко бягане, което постепенно да превърнете в такова със средно темпо.

В противен случай рискувате да развалите представата си за „страхотен ден в парка“ като се преуморите твърде рано. Да не говорим, че всичко това кара тичането да изглежда и звучи като твърде трудна спортна активност. А стигне ли се дотам, вероятността да се откажете от нея още преди реално да сте започнали е съвсем реалистична.

Съвет: ако се чудите как точно да прецените темпото на бягане, препоръчваме ви да си свалите някое приложение на телефона като RunKeeper, което ще ви помогне да следите скоростта на тичане. Така не само ще можете да се насладите на прекрасното време в парка, но и ще тествате новите си спортни обувки за тичане без да припадате от умора едва след втората обиколка.

  1. Не пиете достатъчно вода

След като сте надянали едвам-едвам старите или наскоро закупените спортни обувки, не забравяйте да вземете със себе си голяма бутилка вода (поне 750 ml, за предпочитане – 1000 l) преди да се отправите към близкия парк.

Това е особено важно, за да останете максимално хидратирани докато спортувате. За съжаление, рядко виждаме спортуващи да носят големи бутилки с вода, което е разбираме, заради неудобството им. Но реалистично погледнато, количество вода от 500ml е твърде малко, за да предотвратите прегряване на тялото, особено през по-топлите месеци.

Нещо повече, дехидратирането на тялото по време на спорт, комбинирано с изпотяване, е изключително опасно за тялото. Освен това, при изпотяване е налице „изхвърляне“ на хранителни вещества, които трябва отново да си набавите, най-добре чрез хранителни добавки.

  1. Зареждане с некачествени източници на енергия

Само се замислете. Автомобилът не върви без гориво, също както и на тялото му е необходимо качествен енергиен източник за по-добра издръжливост и цялостно представяне.

Често, начинаещите бегачи стигат до извода, че на моменти се чувстват като истински шампиони и маратонци в топ форма, докато в други случаи пък нямат грам енергия. Това е така поради неправилното енергийно зареждане.

Най-добрата комбинация преди лек крос е отличен баланс между белтъчини, мазнини и въглехидрати в менюто. Разбира се, няма универсална формула, тъй като всеки е различен, ето защо трябва да намерите какво точно работи за вас.

Във всеки случай обаче не бива да пренебрегвате достатъчно количество въглехидрати, протеин и мазнини във всяко хранене, включително и преди тренировка. По същата логика, най-лошият вариант за енергиен източник са бързите въглехидрати, тъй като те дават страхотен енергиен стимул, но имат лошия навик да „дърпат“ рязко енергийните нива надолу половин-един час след консумация.

  1. Стъпвате на пета

Сигурни ли сте, че стъпвате на цяло стъпало, когато ходите или тичате? Това е особено важно за физическото ви здраве, тъй като при стъпване на пета се излагате на риск от неприятни травми, които могат да ви изкарат извън строй за доста дълго време.

Тежкото стъпване с големи крачки също принадлежи към тази точка. Предотвратете изкълчвания и възможни травми като се уверите, че се разгрявате преди физическа активност, носите подходящите спортни обувки спрямо спорта и стъпвате правилно, „приземявайки“ се на средата на стъпалото.

    Количка