Blog

Какво е пчелен прашец и защо се смята за Супер Храна?

от в Organic Foods, Супер Храни февруари 23, 2019

Разпознаваем с високата си хранителна стойност, пчелният прашец намира място не само на трапезата ни, но и в алтернативната медицина.

Среща се често под наименованието „супер храна“, и това съвсем не е случайно. Истинският натурален прашец се отличава със сладникав вкус и изненадващо високо съдържание на протеин. Установено е, че само в 1-2 супени лъжици прашец се съдържа повече протеин от това в цяла свинска паржола.

Нечувани ползи от пчелния прашец

Био пчелен прашец - ръчно добит, със сертификати за качество

Пчелен прашец – реколта 2018

Благодарение на приятния си вкус, пчелният прашец се консумира с лекота и желание, което го превръща в бърз любимец и на най-малките членове на семейството.

За да се усети първоначалния ефект от консумацията му ви препоръчваме да приемате био пчелен прашец поне в рамките на 1-2 седмици. Свикнете ли веднъж с присъствието на здравословната хранителна добавка на трапезатата си, с нетърпение ще очаквате следващия й прием.

Именно поради богатия си хранителен състав, пчелният прашец помага при хора с наднормено тегло.

Този натурален пчелен продукт е страхотен помощник на диетичните режими, тъй като потиска апетита.

Макар и вкусен, не бива да прекалявате с консумацията му поради съществуващия риск от алергична реакция.

За да го минимизирате, започнете с малки количества прашец (вижте указанията на опаковката) преди да преминете към по-висока доза.

Ако пък приемате прашец за лечение на заболяване или дори леко здравословно смущение, препоръчваме ви отново да се консултирате с медицинско лице, за да извлечете максимално много ползи от прашеца без да си навредите.

Как се произвежда пчелен прашец

Пчелен прашец – подходящ за вегетарианци

Пчеларска ферма Radihoney, например, произвежда екологично чисти медни продукти. Традицията на фермата е да предложи истински натурални пчелни продукти със запазен витаминен и минерален профил, доколкото е възможно.

Ето защо, пчелният прашец следва да се добива ръчно, както се прави във ферма Radihoney.

Друга важна особеност, която касае пряко вкусовите и хранителни качества на пчелния прашец е начина на съхранение. Добитият прашец не бива да се излага на пряка слънчева светлина, както впрочем и всички медни продукти. Например, био пчелен прашец на прах се смила предварително за по-лесно и бързо разтваряне в мед или други продукти.

Суши се в сушилня при температура 40C с остатъчна влажност между 8-12%.

Поленовите зърна от цъфтежа на дървета, храсти и разнородни цветя се събират от медоносната пчела като поленът полепва по мъхестото й телце. След това с помощта на нектар се създават малки гранули с пчелен прашец, които биват доставяни в самия кошер.

На входа му пчеличките изграждат така наречения „прашецоуловител“ – почти незабележими с просто око дупчици, които са „главният път“ на пчелите и именно там оставят събрания прашец.

Самото събиране на прашеца е напълно безвреден процес за пчелите, тъй като пчеларите взимат само части от излишъка му.

Защо да консумирате пчелен прашец

Истинският пчелен прашец е не просто полезна, вкусна хранителна добавка, но и такава, която притежава свойства за повишаване на имунната система, забавяне на процеса на стареене, предотвратяване на грипни заболявания;

препоръчва се също при безплодие, алергии и други.

Пчелен прашец дозировка

пчелен прашец цена

Натурален пчелен прашец

Ако целта на приема ви е да облекчите дадено здравословно състояние, препоръчваме ви да се консултирате с лекар, който да потвърди благоприятното въздействие на прашеца. Бъдете още по-предпазливи, ако става дума за алергии, както и за предотвратяването на такива. Имайте предвид, че дори и да не сте проявявали алергична реакция към пчелни продукти в миналото, консумирайте ги в малки дози.

Доза за възрастни:

 • 15-20 гр дневно за 3 месеца, следва почивка от 1 месец

Доза за деца:

 • 3-5-годишни – 5-10 гр дневно
 • 6-12-годишни – 10-15 гр дневно

Стартирайте с ¼ ч.л. на ден като увеличавате по-мъничко докато достигнете 1 с.л.

Не приемайте повече от 2 с.л дневно!

Децата нека започнат с няколко гранули на ден и постепенно дозата да се увеличава до препоръчителната дневна.

Как да познаете некачествения, фалшив пчелен прашец?

За запазване на чистия, био характер на пчелния прашец е важен начинът му на събиране, обработване и съхранение. Пчеларска ферма Radihoney се грижи за ръчното, естествено добиване на медните си продукти. При меда, например, чистотата на средата също е критична точка, но там пчелите усилват „хигиената“ като филтрират нектара и полученият резултат е еко чист пчелен продукт.

При прашеца обаче, нещата стоят по малко по-различен начин

Истински пчелни продукти от ферма радихъни

Пчелни продукти – собствено производство

. Тук е особено важно да няма активно замеделие, индустриални производства или друг тип замърсители в близост до пчелите. Ето защо ви съветваме да избягвате консумация и закупуване на пчелен прашец, добит в градски условия, или от монокултури, тъй като вероятността да са били третирани с пестициди е твърде висок, за да бъде омаловажен.

Пчелен прашец цена и видове

Пчелният прашец се разделя на няколко вида: монофлорен и полифлорен.

Както може би се досещате, монофлорният бива резултат от един вид цъфтящо растение. Идеалният период за добиването му е напролет (при цъфтежа на гледчията, аморфата, глухарчето и др.)

Полифлорният пчелен прашец се добива от цъфтежа на различни растения. В някои случаи дори, прашецът може да съдържа полени на стотици видове цветя и растения.

Най-благоприятният период за добиването му е края на пролетта и началото на лятото. Полифлорният прашец като че ли е по-предпочитан поради по-големия си набор от ценни активни вещества.

Пресен или сушен пчелен прашец?

Сушеният пчелен прашец може да бъде закупен целогодишно, докато пресният само през лятото поради крехкия си характер. Пресният има висока степен на влажност, изключително мек и нежен е на допир, лесно се размазва, и е лесен за консумация. Обработва се чрез пресяване и веене. Препоръчително е да се съхранява в храдилник до момента на приема му. Замразеният прашец се размразява бързо (за около 1 минута) и след това е готов за консумация.

Сушеният прашец преминава през пресяване и веене, но включва и сушене при температура 40 C.

При сушене, прашецът губи не повече от 30% от активните си вещества – богат е на протеини, фибри, витамини (В-комплекс, витамин С, витамин Е), желязо, цинк, магнезий и други.

Вкусът на прашеца е сладникав, което го прави невероятно приятен за консумиране.

Пчелният прашец може да бъде срещнат под формата на гранули или прах. Единствено пчелна ферма Radihoney разполага с изключително качествен био пчелен прашец на гранули или на прах, или в комбинация с манов мед.

В зависимост от грамажа, цените на прашеца ни варират от 5,50 лв до 15 лв.

Всички медни продукти са ръчно добити, реколта 2018, притежават необходимите сертификати за качество, безопасност и вкус.

Пчелен прашец лечение

Вкусна закуска: пчелен прашец с мед и орехи

Вкусен пчелен прашец с орехи и мед

Еко пчелен прашец помага при редица здравословни проблеми, включващи:

 • Благоприятства работата на сърдечно-съдовата система (съдържа калций и магнезий)
 • Помага при атеросклероза (понижава холестерола)
 • Препоръчва се при респираторни затруднения
 • Използва се за профилактика на някои видове рак
 • Повлиява депресивните състояния
 • Помага при анемия (съдържа желязо)
 • Оптимизира мастната обмяна на веществата (повлиява наднорменото тегло)

Опитайте от нашия чист био пчелен прашец и бъдете по-жизнени и здрави всеки ден

Опция за бърза поръчка: 0888 237 395

Искаш да научиш още и за здравословните му ползи и лечебни приложения, нали? Прочети повече тук.

 

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 • 1 × 1 =

  Количка