Blog

12 важни причини да приемате хлорела и спирулина

от в Супер Храни юни 21, 2018

Хлорела и спирулина са сред най-популярните сладководни микроводорасли заради изключително богатото им съдържание на ценни хранителни вещества и хлорофил – именно то придава на растенията силно изразената зелена пигментация.

Заради многобройните им здравословни ползи и уникалния им състав много хора вярват, че човек може да оцелее за доста дълго време, хранейки се само и единствено с тези водорасли.

Говори се, че те са до 1000 пъти по-мощни антиоксиданти в сравнение с доста голяма част от плодовете и зеленчуците, а също така и най-добрият източник в света на натуралния антиоксидант – супероксид дисмутаза, за който се твърди, че е до цели 3500 пъти по-мощен от Витамин C.

“Грам за грам” откъм съдържание, това вероятно са най-ценните храни на планетата. Поради същата причина често можете да ги срещнете под наименованието супер храни.

Супер храните спирулите и хлорела

Спирулина и хлорела – здравословните храни

Двете растения имат силно изразен “зелен” и “рибен” вкус и за това е подходящо да се комбинират с различни плодови сокове, шейкове и дори готвени ястия, и салати.

Това, само по себе си, предоставя допълнителни хранителни вещества на тялото като същевременно успява да замаскира специфичния вкус на водораслите.

 

Хранителни ползи на хлорела и спирулина

Двете сладководни водорасли са изключително богати на пълноценни за тялото белтъчини, които се храносмилат много по-лесно от стомаха в сравнение с протеините от животински източници.

Хлорела и спирулина имат доста високо съдържание на Витамин А, C, E и всички витамини от B групата – включително B12, който много рядко се съдържа в растения. В състава си те също така изобилстват от важни минерали като калций, магнезий, цинк, желязо и калий.

Явяват се още и като прекрасен източник на омега-3 мастни киселини, омега-6 гама-линоленова киселина (GLA), мукополизахариди, бета-каротин и нуклеинова киселина (РНК и ДНК).

Здравословни ползи на хлорела и спирулина

 • Балансират pH: Хлорела и спирулина имат висока алкалност и успешно се противопоставят на храни със силно киселинно съдържание. Следователно комбинацията от двете водорасли балансира pH в нашето тяло, което е важен фактор за поддържане на имунната система.
 • Противовъзпалително средство: Заради богатия си хранителен състав растенията помагат за успокоение на възпалението при различни заболявания, като например хроничен артрит.
  Хлорелата дори успява да повлияе положително върху симптомите на омазнен черен дроб, хепатит, пептична язва и бактериални инфекции.
 • Помагат при отравяне с арсен: Изследователи в Бангладеш провели 3-месечно медицинско изследване, в което предписали спирулина на 33 пациента със симптоми на отравяне с арсен, като 17 от тях получили плацебо доза.
  82 процента от пациентите, приемащи спирулина показали невероятно подобрение в здравословното си състояние.
 • Контролират кандида (срещу гъбички): Доказано е, че спирулина допринася за увеличението на полезните бактерии в стомаха, като по този начин поддържа оптималното здраве на чревната флора. Това от своя страна може да намали разпространението на гъбични инфекции от тип Кандида.
  Страдащите от различни автоимунни заболявания, хронична умора и други, често имат лоша чревна флора поради недостиг на здравословни бактерии в стомаха. Те могат да се възползват от полезните качества на зелените водорасли.
 • Предпазват сърцето: Уникалната клетъчна структура на мукополизахаридите – лесно смилаеми захари – и аминокиселините в спирулината са причината тя успешно да сваля холестерола и триглицеридите, което от друга страна значително повишава риска от удар или инфаркт.
 • Пречистват тялото: Приемът на хлорела е един чудесен начин да пречистите организма си при отравяне с живак, както и да го защитите срещу радиация. Растението съдържа високи количества хлорофил, което помага процеса на извеждане на токсините от тялото. За разлика от хлорела, спирулина няма клетъчна мембрана, което ѝ пречи да премахне тежките метали толкова успешно. Въпреки това сполучливо влияе на симптомите при облъчване с радиация, като гадене, повръщане, замаяност и други
 • Подсилват имунитета: Съдържанието на мощни антиоксиданти предпазва клетките от вредни ефекти. Има доказателства, че спирулината стимулира имунната система, като по този начин успява да спре развитието и разпространението на ракови клетки в тялото.
  Освен това, спирулина е надежден метод за борба със СПИН, като значително забавя неговото развитие и го “деактивира”.
 • Подпомагат здравето на стомаха: И двете водорасли стимулират здравата храносмилателна система, увеличавайки ползотворните бактерии, като същевременно се борят с патогенните, вредни микроби. Здравият стомах гарантира силна имунна система.
 • Грижат се за цялостно здравословно състояние: Хранителните съставки в тези супер храни помагат за цялостното здраве на човека, като влияят положително върху редица фактори: балансират кръвната захар, забързват възстановяването, хранят мозъка и подсилват костите.
  Чрез хранителни добавки можете да си набавите хлорела и спирулина в чисто, натурално състояние, което не изисква термична обработка.
 • Облекчават сезонни алергии: При изследване върху 5 пациента, страдащи от симптоми на алергичен ринит, като течение от носа, задушаване, сърбеж и залпово кихане, се наблюдава значително подобрение в състоянието при прием на тези растителни добавки.
 • Стимулират изграждането на мускулатурата: Водораслите могат да увеличат многократно възстановяването на изразходваните от тялото хранителни вещества, по време на тежки физически натоварвания. По този начин водят до възникването на качествена мускулната хипертрофия, или с други думи, покачването на чиста мускулна маса.
 • Спомагат горенето на мазнини: Освен мускулния растеж, друго доказано предимство е забързването на метаболизма, или начина по който тялото ни обработва и използва за енергия наличните му ресурси. Това води до по-лесно и бързо изгаряне на натрупаните мазнини и забавя натрупването на нови такива.
 • Подходящи са за вегетарианци: Хлорела и спирулина съдържат повече протеин с висока биологична стойност от червеното месо и почти всички растителни източници.
  Спирулина доставя около 65-71% пълноценен протеин, а хлорела приблизително 58%, докато говеждото и телешкото месо само 22%.
 • Поради факта, че хлорела и спирулина съдържат в себе си пълния набор от аминокиселини, както и много витамини и минерали, е достатъчно да приемате само 1-2 чаени лъжички от водораслите на ден, за да си набавите необходимите на вашия организъм хранителни вещества.

Съвети за прием

Хлорела и спирулина

Спирулина и хлорела – всичко за здравословните супер храни

След като ползотворният ефект на водораслите е тясно свързан със средата, в която се отглеждат и развиват, е много важно да подберете хранителни добавки от най-високо качество.

Хлорела и спирулина имат еднакви стандартни дозировки и могат да се намерят на пазара под формата на прах, таблетки или капсули. При прием на прах е хубаво да се комбинират със свежо изстискан сок от плодове и различни натурални шейкове.

Можете дори да поръсите хлорела или спирулина на прах върху вашата любима салата или да приготвите вкусно ястие, към което да ги добавите. Когато са комбинирани, те допълват здравословния състав на вашето меню; имайте предвид, че тези две микроводорасли са стотици пъти по-мощни откъм ефект в сравнение с плодовете и зеленчуците.

За да получите близки до техните здравословни ползи чрез нормално хранене, ще трябва да приемате достатъчно количество разнообразни и свежи плодове (6 до 10 порции) през целия ден в продължение на седмици, а това носи със себе си и високо съдържание на фруктоза и доста калории.

Препоръчва се ежедневен прием от средно 5 грама дневно, за да се усетят силните здравословни ползи на двете растенията.

Стандартни дози за възрастни:

Спирулина:  5-10 грама на ден
Хлорела:  3-5 грама на ден

Рецепта с хлорела или спирулина

По-долу ви предлагаме вкусна рецепта за шейк с едно от двете водорасли, която се прави лесно (дори в домашни условия). Хлорела има малко “по-зелен вкус”, ето защо можете да комбинирате двете супер растения във вашия освежаващ шейк.

 1. Изцедете 250мл. сок от любимите си свежи плодове,
 2. Нарежете 1-2 хубаво узрели банани на парченца
 3. Добавете една купичка пресни боровинки (около 120мл.)
 4. Поръсете 1-2 пълни чаени лъжички от хлорела или спирулина, а може и по 1 лъжичка от всяко.
 5. Разбийте в миксер за 1-2 минути

И накрая изсипете здравословния шейк в голяма чаша, прибавете няколко бучки лед и му се насладете!

ВНИМАНИЕ

Хлорела и спирулина са мощни пречистващи агенти, затова е много важно да започнете приема с по-малка доза, която да увеличите постепенно с времето. Целта е да видите как реагира вашето тяло и от какво количество се нуждае.

Когато организмът започне да изхвърля натрупаните вредни вещества е възможно да усетите леки странични ефекти, като отпадналост, сънливост, безсъние, леко главоболие. В такъв случай, намалете дозата и се придържайте към по-ниската за момента.

Тези симптоми са временни и са доказателство, че тялото реагира, а водораслите са от качествен източник. За да се запазят пресни е важно е да се съхраняват на сухо и прохладно място, без да се излагат на директна слънчева светлина.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 • twelve − 1 =

  Количка