Blog

Всичко За „Спирулина Водорасли“ + 10 Здравословни Ползи и Рецепти

от в Супер Храни февруари 27, 2018

Какво е спирулина?

Спирулина наричаме онова супер полезно синьо-зелено водорасло, виреещо в сладководни води и езера, и развиващо се най-добре в локации с умерена температура. Привържениците на природосъобразния начин на живот ще се изненадат приятно от безбройните ползи на всички видове „спирулина водорасли“ за нашето здраве. Още позната като мега, супер храна, спирулина обича нежността на слънчевите лъчи на Хаваите – съвършена локация за култивиране на мощното водорасло спирулина.

Идеалната комбинация от чисти океански и сладководни води обогатява полезното за тялото ни водорасло спирулина с множество минерали. С това свое безценно качество, категорията на спирулина водорасли се превръща мигновено в следващата супер храна, която заслужава място в ежедневното ни меню.

Спирулина водорасли: етапи на обработка

Това божествено растение спирулина се извлича с помощта на специална технология на изсушаване след събиране на реколтата.  Категорийните видове от „спирулина водорасли“ се подлагат на изсушаване между 3-7 секунди. Тази стъпка от процеса е необходима с цел елиминиране на риска от оксидация на каротините и мастните киселини. Колкото до самата процедура по изсушаване на спирулина, тя се извършва в затворена система, в която се използва ледено студена океанска вода, която да климатизира, докато целият процес се извършва при по-малко от 1 % кислород (чрез „размиване“ с азот и въглероден диоксид).

Резултатът е съвършено чист и пълноценен състав на спирулина, готова за предлагане на пазара под формата на прах или таблетки.

Това уникално по рода си растение представлява една от най-старите форми на живот на планетата. От научна гледна точка, супер храната спирулина дори се определя като сериозен източник на кислород, „виновен“ за развитието на най-древните организми на Земята. В продължение на векове, древната цивилизация е култивирала и ценяла изключителните хранителни вещества на водораслото, допринасящи за поддържането на оптималното здраве.

За пример, Ацтеките също ценяли изключителните ползи от спирулина, вирееща в езерото Текскоко в Мексико, и впоследствие започнали нейното усилено култивиране.  Древната африканска цивилизация дори превърнала консумацията на спирулина – водорасли в основен продукт в храната им.

Синьо-зеленото водорасло към днешна дата вероятно е и „най-разследваното“ от последователите на здравословното хранене. Редом със своя родственик хлорела, сладководното растение спирулина се среща в екзотични локации по целия свят от Мексико през Африка, чак до Хаваите.

Хлорела или Спирулина?

 

Хлорела и спирулина

Спирулина и хлорела – всичко за здравословните супер храни

 

Макар да са познати като родственици, двата вида водорасли споделят толкова прилики, колкото и разлики, като:

 1. Форма

За разлика от хлорела, водораслото спирулина има по-скоро спиралообразна форма и мултиклетъчен профил без наличие на „истинско ядро“. Групата на спирулина водорасли се отличава със синьо-зелен оттенък и определено може дори да надскочи размера на хлорела до 100 пъти. От друга страна, хлорела пък наподобява сферична форма, едноклетъчен микроорганизъм е, и е изцяло обагрен в зелено.

 1. Начин на култивиране

Условията на култивиране на хлорела значително се различават от тези при спирулина. За пример, групата на спирулина водорасли се среща предимно в сладководни води, реки и езера; вирее добре при умерени температури и обича светлината. Колкото до нейния родственик, хлорела също се среща в сладководни води, обикновено обитаеми от други организми, което обуславя трудността при набавянето ѝ.

 1. Приготвяне

Поредната разлика, която отчитаме при двата вида водорасли, а именно хлорела и спирулина, се изразява в начина на консумация.Поради по-твърдата си, несмилаема целулозна стена, водораслото  хлорела налага механична обработка преди консумация. В противен случай основата на водораслото няма да може да се „разпадне“ и да метаболизира хранителните си вещества. Както може би предполагате, целият етап може да бъде доста времеемък и труден, което обяснява по-високата себестойност на хлорела в сравнение със спирулина. Освен това, спирулина има напълно смилаема целулозна стена, така че може да бъде консумирана и „разградена“ с лекота.

 1. Хранителен профил

Най-сетне стигнахме и до хранителния профил и на двете супер храна, а именно спирулина и хлорела. Макар и познати като безценни, уникални растения, спирулина и хлорела срещат значителни разминавания в хранителния си състав. Например, категорията на спирулина водорасли е източник на много повече есенциални аминокиселини, желязо, витамин от В група, витамин C, D, E и протеин.

Категорията спирулина водорасли се слави с изключително мощния си хранителен профил и интензивен вкус, за който ще прочетете повече в следващите редове.

Докато повечето от нас са виждали спирулина водорасли само под формата на супер здравословна зелена напитка, тя може да се среща като хранителна съставка в разнообразни био продукти, включително енергийни барчета и натурални суплементи.

Супер полезното водорасло спирулина е толкова богато на здравословни ползи, че приемано на дневна база, то може значително да подобри  и закрепи здравето ни.

 

 1. Калориен състав на спирулина (в сравнение с хлорела)

Спирулина безспорно е най-богатата супер храна на нутриенти на планетата.

Само в 1 ounce/унц (1 oz = 28.34952 g) се съдържат:

 • Калории: 81
 • Протеин: 39 gr
 • Диетични фибри: 1 gr
 • Захари: 0.9 gr
 • Общо мазнини: 3% DV
 • Наситени мазнини: 4% DV
 • Омега-3 мастни к-ни: 230 mgr
 • Омега-6 мастни к-ни: 351 mgr
 • Минерали:
 • Магнезий: 14% DV
 • Фосфор: 3% DV
 • Калций: 3% DV
 • Селен: 3% DV
 • Мед: 85% DV
 • Желязо: 44% ДВ
 • Манган: 27% DV
 • Натрий: 12% DV
 • Калий: 11% DV
 • Цинк: 4% DV
 • Рибофлавин: 60% DV
 • Тиамин: 44% DV
 • Ниацин: 18% DV
 • Пантотенова киселина: 10% DV
 • Витамин В6: 5% DV
 • Витамин С: 5% DV
 • Витамин Е: 7% DV
 • Фолат: 7% DV
 • Витамин К: 9% DV
 • Витамин А: 3% DV

Ядливата биомаса от цианобактерията (синьо-зеленото водорасло) за хора и животни се разделя на два основни вида, а именно: Arthrospira platensis and Arthrospira maxima.

Култивират се повсеместно и се използват като диетичен суплемент под формата на таблетки,  на прах или флейки. Като категория, спирулина-водорасли може дори да се използва като храна за добитък и риби.

Макар че добивът на оптималната и най-натурална разновидност на спирулина не е никак лесен,  при нас можете да разгледате различни супер пакети със спирулина водорасли и/или хлорела, които предлагат невероятно богат набор от ползи за здравето, всяко от която значително може да подобри начина ни на живот, особено при условие, че се консумира редовно.

За пример, Хавайската спирулина е една от най-наситените на ценни хранителни вещества храни, въобще познати на човечеството. Специално, групата на спирулина водорасли „Hawaiian Spirulina Pacifica” предлага повече ползи на грам, от която и да е друга вариация. Например, само в 3 грама спирулина Pacifica се съдържат:

 • 60 % протеин и пълноценни източници на витамин А, витамин, К1, К2, В12, желязо, манган и хром
 • Мощен източник на фитонутриенти, като каротеноиди, GLA, SOD и фикоцианин
 • 2800% повече количество бета-каротин, отколкото в морковите
 • 3900 % повече желязо от това в спанака
 • 600% повече протеин, в сравнение с тофу
 • 280 % повече антиоксиданти дори от това в боровинките

 

Под редовна консумация разбирайте „ежедневно“ и по-долу ще ви представим поне 10 причини, обясняващи необходимостта от спирулина водорасли в менюто:

10 + доказани ползи на спирулина, (за които надали сте подозирали)

 

 1. Спирулина водорасли детоксикира тежки метали (особено арсен)

Хроничната арсенова токсичност е сериозен, коварен проблем, засягащ огромна част от населението. Според световната здравна организация , САЩ попада сред страните с висок % на населението, афектирано от неорганичен арсен, който така или иначе съществува натурално във високи дози.

Проблемът с арсеновата токсичност е още по-сериозен в Близкия изток, където, според изследователи в Бангладеш, милиони жители на Индия, Тайван, Бангладеш и Чили несъзнателно приемат висока концентрация на арсен дори пиейки вода.

В резултат на това, хиляди вече страдат от хронично натравяне с арсен. Всъщност около 3 % от цялото население само на Бангладеш вече индикира за арсеново натравяне като същите изследователи посочват, че към момента няма налице „специфично лечение за натравяне с арсен“. Именно това е и причината да се насочат към алтернативната медицина и конкретно безбройните здравословни ползи на синьо-зеленото водорасло спирулина.

Като забележителен резултат е отчетено значителното редуциране на % арсен в тялото на поне 24 пациента, които били третирани с по 250 милиграма спирулина и 2 милиграма цинк два пъти дневно. Изследователите сравнили резултатите с други 17 пациента, които приемали плацебо и са установили, че комбинацията от спирулина-цинк е доста ефективна.

Супер храната спирулина е успяла да намали концентрацията на арсен в човешкото тяло до цели 47 %! Този належащ експеримент за алтернативно лечение при натравяне с арсен доказва мощните детоксикиращи свойства на спирулина срещу тежки метали като арсен!

 1. Категорията Спирулина водорасли неутрализира Кандида (гъбички)

Кандидата принадлежи към нормална микробиота в лигавичната устна кухина, стомашно-чревния тракт и влагалището. Казано другояче, без наличието на микрофлорен баланс в тялото, ние се превръщаме в лесна плячка за различни заболявания. Всъщност, така нареченият “синдром на просмуканото черво“ и неправилно храносмилане са тясно свързани с микрофлорния дисбаланс.

Оттук следва, че инвазивната кандидоза е водещият причинител на смъртни случаи от микоза в САЩ; отделно да не говорим, че свръх развитието на кандидата се оказва основен причинител на огромна част от „модерните“ автоимунни заболявания.

Именно благодарение на изкуственото, изпълнено със захари от неестествени източници, хранене на модерното време, от началото на 80-те наблюдаваме сериозен скок на гъбични инфекции.Още по-лошо – същите се показват като все по-трудно неутрализируеми поради придобитата си резистентност към антигъбични медикаменти.

За щастие обаче, спирулина водорасли като супер добавка се оказва страхотно помощно средство в борбата срещу редица гъбични инфекции, включително и кандида.

Синьо-зеленото водорасло спирулина има доказано ефективно антимикробно въздействие. Не само че спомага развитието на полезната микрофлора в червата, но и възпрепяства „процъфтяването“ на кандидата в тялото. Освен това, натуралните видове от спирулина водорасли се славят като мощни имуностимулатори, които пък на свой ред подпомагат елиминирането на клетките на кандидата.

До съвсем скоро, епидемиолозите нямаха отговор на въпроса защо страни като Япония или Чад се сблъскват със сравнително ниски нива на % заразени със СПИН. Съществува само една логична теория, потвърдена впоследствие и в научния труд на известното списание „Приложна фитология“ през 2012 година, а именно ключът най-вероятно се крие в „навика“ на местните да консумират спирулина водорасли. За да стигнат до заключението, подкрепено с научни факти, изследователите разделили общо 11 пациента –  носители на HIV вируса, които преди това не са приемали антиретровирусни лекарства – на три основни групи:

 • Група 1 приемала по 5 гр кафяви водорасли всеки ден
 • Група 2 консумирала по 5 гр спирулина ежедневно
 • Група 3 се хранела с комбинация от двете

3-месечният пробен период ражда 2 ключови открития:

 1. Няма установени никакви неблагоприятни ефекти от консумацията на двата сорта водорасли + посочената комбинация
 2. CD4 клетките, а именно (Т-helper белите кръвни клетки, борещите се с тежката  инфекция и използвани за стадия на ХИВ), HIV-1 вирусният товар (друг HIV биомаркер) остават в стабилни нива. Резултатите са били толкова обнадеждаващи, че един от пациентите решил да се предложи като доброволец за следващите 10 месеца като самият той значително подобрил CD4 клетките си, намалявайки същевременно вирусния товар от HIV.

Този експеримент ясно доказал жизненоважната роля на спирулина дори при HIV пациенти (особено в процеса на лечение като напълно и 100 % натурален продук.

Спирулина водорасли: превенция на рака

 

Според данни на МЦ към университета в Медиленд, множество проучвания с животни доказват, че супер водораслото спирулина допринася за производството на антитела, и протеин, борещ се срещу инфекции и други „лоши“ клетки, осигурявайки защита на имунитета при хронични заболявания (някои типове рак) и предотвратяване на инфекции. В повече от 70 научни труда се говори за благоприятното въздействие на цялата група спирулина водорасли в борбата срещу раковите клетки.

В друго проучване, изследователи от Чехия посочват, че наред със способността на спирулина да се бори срещу високите холестеролни нива, тя още впечатлява с богатството си от тетрапиролни съединения, директно свързани с молекулата на билирубина  – изключително мощен антиоксидант, който действа и като антипролиферативен агент.

След тестване върху човешки панкреатични клетки било установено следното:

За разлика от нелекуваните клетки, терапевтичните средства, с които експериментираме, драстично намаляват пролиферацията на клетъчните линии на човешки панкреатичен рак ин витро по начин, зависим от дозата.“

С други думи, приемът на спирулина наистина започва да изглежда като потенциално и напълно натурално средство за лечение и превенция на рака.

Спирулина сваля кръвното налягане

 

Съдържащият се пигмент фикоцианин притежава антихипертензивни свойства, т.е сваля драстично кръвното налягане. Това се обуславя от редовната консумация на синьо-зелените спирулина водорасли, „поправяйщи“ ендотелната дисфункция при метаболитния синдром.

Всичко това наистина звучи обнадеждаващо особено за страни като САЩ, които не се смятат за отличници в здравословното хранене и природосъобразния начин на живот. Освен това, теми като метаболитен синдром много бързо се превърнаха в една от ключовите причини за отприщване на редица болести на модерното време като диабет, сърдечно-съдови заболявания, включително и рак.

Спирулина намалява и нивата на „лошия“ холестерол

Многобройните здравословни ползи от спирулина съвсем не се изчерпат дотук; супер храната спирулина се доказва като натурално средство за превенция и на атеросклероза и висок холестерол. Според наскорошно научно изследване с животни (зайци), публикувано в

Според „Журнала  за хранителни науки и витаминиология“, учените подложили няколко зайчета на 4-седмична диета (съдържаща по 0,5 % холестерол), като след изтичане на тестовия период допълнили високохолестеролната диета с 5 % спирулина за още 8 седмици.

След приключване на 8- седмичния период, нивата на LDL холестерола  били понижени с цели 26 % за зайците от група 1 и до 41 % за група 2. Това ни говори, че колкото повече консумираме водорасли спирулина, толкова повече ползи ще внесем в тялото, да не говорим, че ще намалим значително (до 41 %) нивата на холестерола.

Финалното заключение е, че общият холестерол и серумните триглицериди са били ЗНАЧИТЕЛНО редуцирани и данните по-горе го доказват.

В проведеното изследване по-горе става ясно, че дозата от спирулина водорасли осезаемо понижава повърхността на интималната аорта между 33% и 48 %, което на практика означава, че спирулина водорасли могат да превентират последващ инсулт и атеросклероза.

 

Тук е важно да наблегнем на факта, че редовният прием на спирулина водорасли може сериозно да подобри здравословното ни състояние и на практика да ни спаси от мъките и щетите, причинени от нездравословния начин на живот. Само си представете ползите за здравето на сърцето (и не само) при редовна консумация на това божествено растение и супер храна, наречена спирулина.

Спирулина водорасли подобрява настроението (действа като енергиен стимулатор)

Ако обърнете внимание върху химичния състав на водораслото спирулина, ще забележите, че онези сред вас, които консумират спирулина редовно, бликат от енергия и са впоследствие много по-щастливи и доволни от живота си. Известният в САЩ най-вече д-р Оз говори многократно за комбинирането на спирулина с лимон като изключително мощно средство за подсилване на организма и подобряване на общия тонус.

Обяснението е сравнително просто –тази супер полезна комбинация „отключва“ захарта от нашите клетки и, когато са в замразено състояние, ледът действа като енергийен стимулатор, давайки на тялото ни сигнал за „събуждане“.

Подпомага отслабването

Диетите, особено богати на протеин, включващи и спирулина разбира се, съдействат на тялото да изгори мазнините през редица механизми. Първо, нека да споменем, че консумацията на протеин подпомага за изграждането на „чиста тъкан“ като междувременно съдейства за изгарянето на подкожните мазнини. Друга особено впечатляваща полза е контролирането на „ударите“ на глада при отслабващите.

За да се възползвате максимално от този уникален ефект, ви препоръчваме да включвате спирулина водорасли сутрин на закуска или през деня, отколкото вечерта.

Помага при синузит

Познат още като алергичен ринит, водораслото спирулина благоприятства страдащите от синузит на няколко нива: първо, намалява досадното възпаление, отключващо редица проблеми със синусите; и второ, според редица проучвания, консумацията на спирулина водорасли, е особено ефективна за облекчаване на сърбежа, назалното отделяне, конгестия и кихането.

Спирулина се грижа за паметта

Групата на спирулина водорасли подхранва паметта като предлага неврозащита срещу мозъчни разстройства. В проучване през далечната 2012 г., се установява, че консумацията на спирулина  осезаемо осигурява неврозащита срещу болестта на Паркинсон.

В друго изследване по-късно през 2015, ефектът от спирулина водорасли отново се потвърждава при страдащи от дисфункция на паметта. Вследствие на експеримента се достига до заключението, че спирулина действително подобрява дишането, бори се срещу оксидативния стрес и помага за поддържането на паметта и оптималната мозъчна дейност.

Най-значимото откритие обаче е това, че Spirulina platensis може да предотврати загубата на паметта, което става посредством понижаване на акумулацията на Aβ протеин като същевременно намалява окисляването и най-вече усилва  каталазната активност .

Спирулина водорасли има мощен антиоксидантни и противовъзпалителни свойства

Щетите от оксидативния стрес могат значително да навредят на ДНК и клетките ни.Подобни увреждания биха могли до отключат редица хронични възпаления и заболявания, като рак. Това супер водорасло спирулина се явява като фантастичен източник на антиоксиданти, предпазващи ни от оксидативно увреждане.

„Виновникът“ тук е основната ѝ активна съставка, наречена фикоцианин, заради което всъщност спирулина  е обагрена в синьо-зелени нюанси.

Фикоцианинът има доказан ефект в битката срещу свободните радикали като потиска производството на молекули, индикиращи възпаления, осигурявайки впечатляващи антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Спирулина помага при анемия

Съществуват различни форми на анемия, но най-честата се характеризира с редуциране на хемоглобина/червените кръвни клетки в кръвта.  В най-масовия случай, аменията се среща при по- възрастните хора, което обяснява нестихващото им усещане за умора и слабост.

След проведено проучване с участие на 40 индивида от третата възрастова група, страдащи от анемия, се стигнало до заключението, че спирулина действително повишава хемоглобина в червените кръвни клетки. Редом с това, консумацията на спирулина водорасли води до значително подобряване на имунната функция.

Повишава физическата издръжливост и силата на мускулите

Оксидативните увреждания, възникнали вследствие на физически упражнения, биват основният виновник за познатата на всички ни мускулна умора. Супер храните, включително и спирулина, които са богати на антиоксиданти свойства значително могат да помогнат на спортистите да минимизират щетите. Според редица изследвания, именно това синьо-зелено водорасло спирулина може да повиши осезаемо мускулната сила и издръжливост.

Понижава кръвната захар

Множество изследвания върху животни сочат, че спирулина може съществено да понижи нивата на кръвната захар. Оказва се дори, че приемът на спирулина водорасли е надминала по ефективност дори някои от най-популярнит медикаменти за диабет (Метформин).

В изследване на 25 пациента, страдащи от диабет тип 2, само два грама спирулина е довела до впечатляващо понижение на нивата на кръвната захар.

 

Спирулина водорасли: възможни странични ефекти

От изключителна важност е да консумирате спирулина от най-високо качество и чист състав; желателно е продуктът да е сертифициран, каквито са нашите вариации на спирулина и хлорела.

Имайте предвид, че замърсената спирулина би могла да доведе до:

 • поражения на черния дроб
 • стомашни болки
 • гадене
 • повръщане
 • обща слабост на организма
 • жажда
 • бързо сърцебиене
 • шок, дори смърт

Все пак, вие, като консуматои, трябва да се сигурни, че продуктът не е замърсен от морето. В moe-zdrave.com можете да разгледате 100 % чисти наутрални супер храни, включително хлорела и спирулина от най-високо качество и стандарт. Нашите продукти са сертифицирани.

Бременни жени и деца също трябва да внимават с консумацията на хлорела и спирулина като ние препоръчваме предварителна консултация с личен лекар, който да потвърди употребата на тези водорасли спирулина и хлорела.

Консумация на спирулина

Според медицинския център на университета в Мериленд, дневната доза спирулина варира между  2000-3000 милиграма, приета в 4 порции от х 500 милиграма.

Както всяко нещо, превишаване на дозата може да доведе до неприятни (дори опасни в някои случаи) последици. Специално внимание се обръща и на страдащите от фенилкетонурия или автоимунно заболяване. Ние от moe-zdrave.com силно препоръчваме консултация с медицинско лице при наличие на здравословни проблеми. Бременните и децата също следва да се консултират преди употреба на спирулина, хлорела или други добавки в най-общ смисъл.

Рецепти със спирулина водорасли

Несъмнено спирулина предлага безкраен набор от здравословни ползи, ала въпреки това вкусовите й качества не са дотам впечатляващи. Ето защо ви предлагаме няколко страхотни (и вкусни) идеи, с които ще заобичате спирулина по-бързо, отколкото си мислите.

 

Изброените рецепти със спирулина водорасли са не само полезни, но и супер вкусни.

 1. Veggie Спирулина със спанак и краставица
 • Шепа спанак (смлян/нарязан)
 • 1 к. ч ананас
 • ½ краставичка
 • 1 ч.ч подсладен чай
 • 1-2 ч. л спирулина (на прах)

Разбърквате съставките и поднасяте с 2-3 кубчета лед и сламка. Ефектът е освежаваща, полезна и здравословна напитка, която се грижи за здравето ни.

 1. Мега-зелено здравословно смути със спирулина

Бързо, лесно и вкусно! Наистина, няма по-лесен и бърз начин от приготвянето на мега зелено смути, съдържащо любимите ви  съставки (храни, плодове, семена) и, разбира се, водорасло спирулина! Освободете въображението си и си пригответе най-вкусното и здравословно смути със спирулина или пък почерпете идеи от moe-zdrave.com.

 • 1 банан (или 2 по желание)
 • 1 ч. л спирулина (на прах)
 • ½ ч.ч мляко
 • ½ лимон

Добавки по желание за още по-неустоим вкус: 2-3 листенца мента, 2-3 ягоди;

Разбивате всичко в миксер, добавяте купчета лед , изсипвате във висока чаша за сок и сервирате със сламчица. Супер, нали?

 1. Зелено бадемово лате със спирулина

Кой казва, че не можем да се насладим на любимото си лате (от бадемово мляко) като го направим и 10 пъти по-полезно?  Поредната ни рецепта е чудесен енергиен буустер преди аеробни упражнения, йога и т.н. Тя включва:

 • 1/3 ч.л. бадемово мляко
 • 1 ч. л спирулина (на прах)
 • Натурален подсладител по избор (100 % натурална/качествена Стевия)
 • Плод по желание

Прекрасна алтернатива на класическото „лате“,която ще се погрижи да се чувстваме на върха на вълната през целия ден. Насладете се на освежаваща лате напитка БЕЗ никаква препратка към кафето.

 1. Спирулинови супер хапки за изпът

Не го очаквахте, нали? Е, за всяко нещо си има пръв път. Нашите вкусни хапки със спирулина нямат нищо общо със стандартните вариации на солени/сладки хапчици. Подобни вкусотии могат да се приготвят без термична обработка (на принципа на суровите десерти с бисквити). Вижте как:

 • 1 пакет пълнозърнести бисквити (предварително смлени)
 • Натурален подсладител ( например високо качествена Стевия)
 • ½ пакетче кокосови стърготини
 • 1 ч.л спирулина (на прах)
 • Смляни сурови ядки по избор
 • Добавки: 2-3 парченца (смляни) черен шоколад, шепа финни овесени ядки

Бързо приготвяне: всичко се омесва като тесто, разделяте суровия микс на части, приготвяте хапки с формата на топки (или друго) и ги овалвате в сместа. Поръсвате накрая с кокосовите стърготини + ядки. Прибирате в хладилника, за да се охладят. Ще се изненадате от прекрасния и неустоим вкус на суровите топчици със спирулина.

 1. Спирулина водорасли като добавка към сосове и ястия

Странно, но факт – спирулина на прах може спокойно да се добави като подправка към различни ястия, сосове и прочее. Най-хубавата част е, че много леко се усеща вкуса на спирулина, ако въобще се усеща. Същото важи и за салатните дресинги; току-виж даже ви допадне спирулина като добавка в сравнение с класическия дресинг за салата Цезар, например.

 1. Пуканки със спирулина

Защо не? Вашите пуканки със спирулина ще бъдат не само приятно различни на вкус, ала и изключително, невероятно полезни. Следващият път, в който се чудите как да превърнете пуканките си във вкусно и здравословно изкушение, посегнете към чесън на прах и спирулина (на прах). Повярвайте, ще се изненадате от екзотичния вкус на пуканките си.

Нямате вече търпение да се снабдите с пакет натурална спирулина? Разгледайте нашите здравословни и сертифицирани разновидности на спирулина водорасли + хлорела още днес!

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 • five × five =

  Количка