Спортни обувки за бягане: какво е дроп и какво трябва да знаете?

Когато става дума за спортни обувки няма как да не засегнем темата за Drop. Това е поредният спортен термин, макар и доста объркващ за повечето хора, за който ще поговорим днес.

Какво представлява DROP?

За онези, които само са го чували, навярно го асоциират почти мигновено с момента на избор на нови маратонки за тичане. Но какво всъщност представлява и за какво иде реч ще разберете точно сега.

Когато някой използва термина дроп, мислете за него като за разстоянието между височината на пръстите и това на петата. Имайте предвид, че този дроп е изключително важна особеност за цялостния перформънс докато спортувате. Освен това, drop е важен за правилното „приземяване“ на крака на земята при ходене, джогинг, крос и др.

Макар и доста хора да не обръщат особено внимание на drop, съветваме ви да бъдете изключение, ако целите постигане на задоволителни резултати на пътечката или в парка.

Да не говорим, че освен видимо по-добри резултати, вие ще се подсигурите с максимална защита срещу травми на опорно-двигателната система и стрес в ставите.

Естествено, за да се определи този DROP (съотношение) е необходимо да обърнете внимание на вида спортни маратонки, които носите или смятате да закупите.

В зависимост от спортната марка и вид спортна обувка, дропът може да се движи в границите 0-14mm, рядко 20mm.  

Какъв дроп да изберете?

Колкото и сложно да звучи на пръв поглед, съществува много лесен начин за определяне на индивидуалния дроп за вас, и това е: проба-грешка. Причината за това е, че няма универсален отговор, който да важи за всички ни. Ето защо ви препоръчваме да пробвате с различни вариации на дроп и да прецените кога се чувствате най-добре.

Не забравяйте, че моделите спортни обувки с голям дроп осигуряват по-бърз контакт на петата с терена. С други думи, контактът на стъпалото със земята започва с пета. А това може да доведе до редица нежелани проблеми, особено ако не сте свикнали, а именно:

 • Болка в кръста и гърба
 • Болка в колената
 • Болка в таза
 • Болка в глезена и петата

Видовете маратонки за бягане с малък дроп стоят в диапазона 0-6mm. При тези модели маратонки се окуражава идеята за натурално бягане, а това ще рече избягване на директния „сблъсък“ на петата и стъпване на предната, и средна част на стъпалото.

Този вид спортни обувки с малък дроп са специално предназначени за онези, които държат да поддържат естествена походка и крачка, базирани на идеята за „босо ходене“.

Според редица изследвания и тестове, маратонките за бягане с малък дроп значително подобряват стойката по време на спорт и ходене. Те още стимулират ходене със стъпване под центъра на тежестта си и стъпване с предната и средна част на ходилото.

Ако все пак решите да пробвате маратонки с голям дроп, нека преходът бъде постепенен.

5-те златни правила на бягането

Чували ли сте за тези правила? След като вече знаете какво е дроп и как да „уцелите“ подходящите за вас маратонки с дроп е време да научите и за 5-те златни правила на тичането.

 1. Правило на детайлите

Казват, че успешната тренировка на практика пресъздава самото състезание. Ето защо е важно, когато тренирате усилено и да почивате също толкова качествено. Представете си, ако трябва да изтичате 10 километра за Х време, което е изключително сериозно разстояние, и след това почивате едва 1-2 дни. Дали ще сте отпочинали качествено?

 1. Правило на 10-те процента

Ако целите постепенно увеличаване на темпото на бягане, направете го на проценти. Вдигайте скоростта с по 10% на определен цикъл. Това е най-сигурният начин срещу внезапни контузии и травми докато спортувате.

 1. Правило на 2-та часа

Преди спортуване е препоръчително да сте хапнали поне 2 часа по-рано. Така си гарантирате лекота докато тичате без усещане за гадене от скорошния обяд.

 1. 10-минутно правило

Всяко бягане с качествени спортни маратонки трябва да започва с 10-минутно ходене или леко бягане. Това играе ролята на загрявка на тялото, раздвижване на ставите, преди „големия удар“. Същото важи и при приключване на бягането: внезапното спиране е опасно, тъй като стресирате мускулите и ставите, а това може да доведе до схващания на краката, замайване и гадене от рязкото спиране.

 1. Правило за качественото възстановяване след състезание

Подготовката и възстановяването трябва да вървят ръка за ръка. И едното, и другото са еднакво важни за избягване на контузии, схващания и неприятни здравословни последици.

При бягането, например, е препоръчително да отделяте по 2 дни почивка на всеки 3 избягани километри. Това правило важи в пълна сила, особено когато ви очаква завръщане към тежки тренировки. Създателят на това правило е Джак Фостър – световен шампион по маратон за ветерани между ‘74-90 година.

  Количка