Протеинът е сила!

Протеинът участва в образуването на мускулна тъкан. Всички спортисти придават специално значение на този продукт. Животинските протеини са много по-добри от растителните протеини. Мускулната маса не се появява просто така. Ето защо всеки културист регулира диетата си. В диетата трябва да присъстват мазнини, въглехидрати и протеини. За последното ще говорим по-подробно.

Биологична стойност на протеина

Всеки спортист знае колко протеини да яде на ден, така че да не се отрази негативно върху мускулната маса. Ако протеинът е с лошо качество, тогава ще трябва да ядете два пъти повече храни, съдържащи протеини. Ето защо професионалните спортисти се опитват да включат месо, риба и яйца в диетата си. В тези продукти биологичната стойност на протеина е най-висока. Именно затова тези продукти са толкова ценни за културистите.

Поради финансови причини, не винаги е възможно да се напълни фризерът с отбрани пилешки гърди. Уви, това е съвсем реално, като се има пред вид, че 45% от населението не може да си позволи да купува месо. Колкото по-висока е стойността на протеина в продукта, толкова по-малко е необходимо да се яде. Всичко е естествено и ясно!

Азотен баланс – какво е това?

Биологичната стойност на протеина зависи от задържането на азота в човешкото тяло. Това се изчислява въз основа на колко протеин се поглъща и колко се запазва. За мускулите протеинът е строителен материал. Ето защо е важно този показател винаги да е в излишък. Ако липсва, размерът на мускулите ще започне да намалява значително.

Не всички протеини се задържат еднакво в тялото. Зависи от оригиналния продукт. Следователно не всички храни, съдържащи протеини, са еднакво полезни за растежа на мускулите. За да не се тормозите с нулев резултат напразно, трябва разумно да разберете каква стойност носи този или онзи продукт.

Състав на протеина

За да се разбере какво представлява хранителната стойност на дадено вещество, е необходимо да се проникне в състава на самия протеин. Знаете ли от какво се състои? Със сигурност някой вече е направил правилното предположение – от аминокиселините. За да се изградят основните протеини в човешкото тяло, включително мускулна тъкан, са необходими 20 аминокиселини. Следователно, за да се започне „конструкция“, е необходимо да има необходимото процентно съотношение на аминокиселините.

Възможно ли е да живеете с един вид протеин? За да отговорим на този въпрос, си заслужава да се позовем на опитните проучвания на хората с бели престилки. За да се направят необходимите опит учените взели два плъха от един и същи вид. В диетата на едно животно се включва само казеин, а в диетата на другото се съдържа желатин. Във втория случай, метионин и вален практически липсват. В хода на експеримента, азотният баланс на животните е на различни нива. При първия случай е в достатъчни количества, а във втория има ясен недостиг поради факта, че целият протеин е изхвърлен с урината. По този начин е доказано, че протеинът има разнообразна стойност и заслужава да се обмисли дали искате да се видите с впечатляващи мускули.

Някой непременно ще каже, че човешкото тяло е в състояние да синтезира липсващите аминокиселини. Това е истина, приятели, има такъв установен факт. Но това не важи за всички видове аминокиселини. Има и такива, които просто трябва да бъдат получени от външния свят. Оттук и характеристиката на аминокиселините:

 • Заменяеми – тези, които тялото може самостоятелно да синтезира.
 • Необходими – трябва да идват от допълнителни източници на енергия.

Всеки може сам да забележи, че някои аминокиселини не са достатъчни. В същото време тялото губи своята маса и мускулната маса намалява. Като цяло, за да се създаде желаният резултат, всички компоненти се изискват или няма да се постигне нищо. Тялото ни е напълно работещ естествен механизъм и най-малките нарушения водят до нарушаване на цялото тяло. Познавайки методите на влияние на някои етапи, можем да контролираме индикатори като растежа на мускулната маса.

Есенциални аминокиселини, къде се криете?

Най-ценният състав в протеините е от естествен произход. Той се съдържа в продукти, които дават животните (извара, яйца и мляко) и самите живи организми са незаменим източник на този протеин. Месото е добро и нека това не обижда вегетарианците. Но с растителните храни не можете да постигнете желания размер на мускулите си. Теоретично това е възможно, но тогава трябва да ядете голямо количество хляб или бобови растения.

И ако се съсредоточите върху ценообразуването, не е нужно да мислите, че вегетарианската храна ще бъде по-евтина от месната. Много от растителните продукти, които съдържат ценни протеини са с доста висока цена.

Есенциални аминокиселини на BCAA.

Разклонените верижни аминокиселини са сложен набор от неясни думи. Това са трите основни аминокиселини за човешкото тяло. За разлика от другите, те имат особена структура на алифатната странична верига. Разбира се, няма да се впускаме в анаболните стероиди, но си струва да се отбележи, че валин, изолевцин и левцин лежат под тях. Те са жизненоважни за протеиновия синтез. Особено, ако говорим за мускулна тъкан.

По време на периода на сушене, когато сте на диета с ниско съдържание на въглехидрати, има смисъл да включите BCAA във вашата диета. Те предотвратяват разграждането на мускулната тъкан. Почти всички спортисти знаят, че левцин играе решаваща роля в тази сложна тройка от есенциални аминокиселини. Ако използвате осезаема доза левцин, тя ще замести самостоятелно ефектите на валин и изолевцин. Има и малък трик, който не е известен на всеки спортист. Хидроксиметил бутиратът може да се превърне в левцин в тялото.

Мускулните протеини могат да бъдат стимулирани чрез въвеждане на 4 грама левцин на всеки четири часа. Повечето от тази аминокиселина е в животинските протеини. От растенията такова вещество е трудно да се получи в необходимото количество.

Това са всички тънкости на диетата, която съблюдават всички спортисти, които са любители на силните тренировки. Но има неизречени тайни на огромните мускули:

 1. За да получите 4 грама левцин, трябва да ядете 50 грама протеин, съдържащ се в храни, богати на протеини.
 2. Спортистите дневно изпиват по 300 грама протеин, не за да получат протеин, а да обогатят тялото с левцин. Това ще стимулира растежа на мускулната тъкан.
 3. Левцинът трябва да действа редовно, в противен случай резултатите ще бъдат незабележими.
 4. Вегетарианци културисти – това е много голяма рядкост. Ще бъде много, много трудно да обогатите тялото си с точното количество левцин.
 5. Почти всички известни спортисти използват BCAA или левцин в свободна форма, в допълнение към основната храна.
 6. Пийте мляко и яжте яйца – това са най-добрите естествени източници на необходимия строителен материал за мускулната тъкан.
 7. Не забравяйте, че протеинът трябва да дойде в комплекс. Така тялото Ви ще работи както трябва. Например, овесената каша по-добре да се консумира в мляко, а отделно да се ядат яйца и месо.

В резултат на това се оказва, че протеините са най-сложните вещества, необходими за растежа на мускулната маса. Те работят добре в комплекс и трябва да запомните, че не всички видове се образуват в тялото самостоятелно. Колкото по-висока е стойността на протеина, толкова по-малко ще се консумира от тази храна. Ако има липса на поне една аминокиселина в тялото, мускулите ще спрат да растат. Всички важни аминокиселини за растежа на мускулите са концентрирани в месото, рибата и яйцата. Животински протеини се абсорбират няколко пъти по-добре от зеленчуковите.

  Количка